|
|
| Dritero Agolli | |
| | Autori | Mesazh |
---|
PearL AdMiniStRaToR GloBaL
Numri i postimeve : 2486 Location : Ne Boten E Lumturise Registration date : 29/08/2007
| Titulli: Dritero Agolli Fri Aug 31, 2007 1:31 am | |
| Dritero Agolli
Dritero Agolli, u lind ne fshatin Menkulas (Devoll). Mesimet e mesme i kreu ne Gjirokaster, ndersa te lartat ne Moske. Nder vellimet e tij me poezi permendim "Ne rruge dola", "Mesdite", "Hapat e mia mbi asfalt", "Udhetoj i menduar", "Pelegrini i vonuar", etj. Nder dramat: "Fytyra e dyte", "Mosha e bardhe",etj. Nder romanet: "Shkelqimi dhe renia e shokut Zylo" etj. Nder tregime: "Njerez te krisur".
Enderr e prere
1. Mos vdis, se pas shirave aren e mbushi bari, Ka rene ne ullishte mize e ullirit. Hardhia duhet sperkatur shpejt me gurkali Dhe ende s'ka dale nga plisi kercelli i misrit Ne enderronim te benim nje anije, Kurkush s'e mendonte me c'dru do ta ngrinim, Kishim ndermend ta ndertonim me dege hardhie Dhe vela ti vinim.
Bodrumet e saj t'i mbushnim me poce me vere Dhe te lundronim ne ishujt e Havajes; Ta pinim veren me vajzat e ishujve ne Belvedere, Zezaku te bente fresk me fleten e palmes.
2. Mos vdis se kalit i ra ne vrapim nje patkua Dhe nisi ta ngreje nga dhimbja kemben e pare; Kerkojme patkonj e s'na jep njeri hua, S'e gjejme as nallbanin e marre.
Ne enderronim te shkonim ne hipodrome, ne vende te lumtura ku munden me kuaj, Tani dhe kali calon e s'na ha as barin e njome; me sy si gota na sheh si te huaj...
3. Mos vdis, se dielli ne oborr e ka shtruar sofren e madhe Dhe presim te vijne vajzat te gjitha, Te gjitha ato qe ti u thoshje "sorkadheve", Kur grisnin fustanet ne driza.
4. Mos vdis ne dhomen e heshtur i shtrire Eshte turp kaq shpejt te rrish e te vdesesh! Ne enderronim nje vdekje me te mire: Duke vdekur, fytyrat tona ti shihnim ne piken e veses. | |
| | | PearL AdMiniStRaToR GloBaL
Numri i postimeve : 2486 Location : Ne Boten E Lumturise Registration date : 29/08/2007
| Titulli: Re: Dritero Agolli Fri Aug 31, 2007 1:32 am | |
| Titulli: Dritero Agolli
KUR NJE MENGJES
Do te jete mengjes e une do te vi patjeter. Mbi xhaketen time do te kene rene petale Nga lulet e kumbulles se vjeter, Nga lulet e thanes se tharet.
Ahere ti s'do te jesh zgjuar akoma. Une do te them emrin tend ne xhame Dhe do te vershellej te dashuren kengen tone: "Ti cele heret, moj bajame!"
Do vershellej ngadale-ngadale E s'do prish gjumin tend te bukur. Do bien mbi mua petale E do ulet ne sup nje flutur...
E, kur syte te hapesh, do te shohesh Romantikun e perjetshem ne xhame Dhe kengen e dashur do njohesh: "Ti cele heret, moj bajame!" | |
| Titulli: Re: Dritero Agolli Tue Sep 18, 2007 11:50 pm | |
| PULEBARDHA
Pulbardhen ne reren e lagur e gjetem, E kishte thyer kemben nen gjurin e brishte. E kishin lene shoqet ne bregun e detit vetem. E kishin lene e askush nuk e priste.
Pulbardhen ne dhomen tone e shpume E u mesua me ne si njeriu i shtepise. Vec nga dritarja shikonte detin me shkume Dhe valen qe ngrihej mes shiut dhe stuhise
Jetoi pulbardha shume ne dhome Po humnbi papritur nje dite, Nje dite kur deti hidhej mbi reren e njome Nje dite kur vinin stuhite..
Dhe shkuam ne det ta kerkonim, Kur vala me valen si deshet kokat kishin perpjekur Dhe era dhe rete renkonin Dhe e gjetem pulbardhen te vdekur...
E pame! Kishte hapur krahet e bardhe ne reren e njome E pame! Ndofta nuk donte te vdiste ne dhome...
| |
| Titulli: Re: Dritero Agolli Tue Sep 18, 2007 11:52 pm | |
| KETU S'DO JEM
Ketu s'do jem, do jem larguar Ne toke i tretur si te tjeret Ne kafenene e preferuar Nuk do me shohin kamarieret
Dhe neper udhet ku kam ecur S'do ndihet kolla ime e thate Mbi varrin tim do te rrije i heshtur Nje qipariz si murg i ngrate
Ti do trishtohesh atehere Se s'do me kesh ne dhome te gjalle Dhe kur ne xham te fryje ere Do qash me eren dalengadale
Por kur te jesh merzitur shume Ne raft te librave kerkome Aty do jem i fshehur une Ne ndonje fjale a ndonje shkronje
Mjafton qe librin pak ta heqesh Dhe un do te zbres do t'vi prane teje Ti si dikur me mall do qeshesh Si nje blerim pas nje rekeje
I Pėrndjekuri i Dashurisė...
Unė jam i burgosuri yt Rroj me prangat qė ti mė ke vėnė Po ēudi as qelia s'mė mbyt Dhe s'mė mbyt as dritarja e zezė
Kur ti prangat m'i hodhe nė mish Unė i putha duart e tua Ėshtė rast i pashembullt ta dish Qė xhelatin ta puth a ta dua
I pėrndjekuri yt erotik I pėrndjekur tė mbetet gjithmonė Erotim i mirė a i lig Hidhmi duart nė fyt, torturomė
Ky burgim sa do zgjasė s'e di I pėrjetshėm do kisha dėshirė Veē ti eja mė shih nė qeli Tė perndjekurit tėnd i vjen mirė.
Shiu i Marrė
Dikur na bridhte qiejve njė shi, Qė veē poetėt ēmendte po t'i lagte. Dhe ra ky shi pa pritur mbi njerėzi, Poetėt u lajthitėn pas njė nate.
Filluan tė kopjonin veē njė varg, Tė kishin tė pėrbashkėt veē njė metaforė, Pėr shembull: "Jam Homeri, jam bust nė park, Jam Sofokli, Eskil e Pitagorė.
Jam rrugė vetėtimash e rrufč, Jam dhe kostelacion nė qiell, Jam rrap me rrėnjėt pleksur nėpėr dhč, Jam udhėtar qė kam nė sup njė diell
"
Po nga ky shi s'u lag veē njė poet, Se ishte fshehur nė njė pyll tė dendur, Poetėt e lajthitur nė qytet E qeshnin dhe i thoshin: "Je i ēmendur!"
Dhe u mėrzit poeti nė vetmi, Se talleshin tė ēmendurit, poetėt, Dhe luste zotin qė tė binte prapė ky shi, Qė dhe ai tė ēmendej si tė tjerėt.
| |
| Titulli: Re: Dritero Agolli Tue Sep 18, 2007 11:53 pm | |
| Ėndėrr e Prerė...
Mos vdis, se pas shirave arėn e mbushi bari, Ka rėnė nė ullishtė mizė e ullirit. Hardhia duhet spėrkatur shpejt me gurkali Dhe ende s'ka dalė nga plisi kėrcelli i misrit
Ne ėndėrronim tė bėnim njė anije, Kurkush s'e mendonte mė ē'dru do ta ngrinim, Kishim ndėrmend ta ndėrtonim me degė hardhie Dhe vela ti vinim.
Bodrumet e saj t'i mbushnim me poēe me verė Dhe tė lundronim nė ishujt e Havajės; Ta pinim verėn me vajzat e ishujve nė Belvedere, Zezaku tė bėnte fresk me fletėn e palmės.
Mos vdis se kalit i ra nė vrapim njė patkua Dhe nisi ta ngrejė nga dhimbja kėmbėn e parė; Kėrkojmė patkonj e s'na jep njeri hua, S'e gjejmė as nallbanin e marrė.
Ne ėndėrronim tė shkonim nė hipodrome, nė vende tė lumtura ku munden me kuaj, Tani dhe kali ēalon e s'na ha as barin e njomė; me sy si gota na sheh si tė huaj...
Mos vdis, se dielli nė oborr e ka shtruar sofrėn e madhe Dhe presim tė vijnė vajzat tė gjitha, Tė gjitha ato qė ti u thoshje "sorkadheve", Kur grisnin fustanet nė driza.
Mos vdis nė dhomėn e heshtur i shtrirė Ėshtė turp kaq shpejt tė rrish e tė vdesėsh! Ne ėndėrronim njė vdekje mė tė mirė: Duke vdekur, fytyrat tona ti shihnim nė pikėn e vesės.
Sikur S'jetoj nė Vendin Tim
Mė ndodh sikur s'jetoj nė vendin tim Po nė njė vend tė huaj dhe tė largėt Nė njė qyetet me buba dhe me minj Mes mureve tė rrjepur dhe tė lagėt.
Ēuditem pse kėshtu mė duket shpesh Kur s'ka njeri shtėpia, kur jam vetėm Kur shiu nė dimėr flluska ngre nė shesh Dhe mua flluska flluska ma bėn jetėn
mė ngjan sikur dhe strehėt derdhin helm Helmohemi ato ēaste me njėri-tjetrin s'e di nga vjen ky helm se s'kam ē'tė them Veē shoh se rrobat tona helm na rrjedhin
Ky vend mė duket do helmohet krejt Nga helmi rrjedhur vrimash nė themelet Pastaj do tundet toka nė tėrmet Dhe Djalli i Madh do qesh e do zgėrdheshet
I huaj jam nė vendin tim mjerisht Dhe kur rreth meje ka me dhjetra njerėz Kjo mė lėndon dhe shpirtin ma gėrvish mė bėn tė qaj si nxėnės prapa derės.
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Dritero Agolli | |
| |
| | | | Dritero Agolli | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |