|
|
| Ismail Kadare | |
| | Autori | Mesazh |
---|
PearL AdMiniStRaToR GloBaL
Numri i postimeve : 2486 Location : Ne Boten E Lumturise Registration date : 29/08/2007
| Titulli: Ismail Kadare Fri Aug 31, 2007 12:23 am | |
| Ismail Kadare lindi nė qytetin e Gjirokastrės. Atje ai kaloi fėmijėrinė dhe kjo la gjurmė tė thella nė gjithė jetėn dhe krijimtarinė e tij. Shkollėn e mesme e kreu nė gjimnazin "Asim Zeneli". Mė pas kreu studimet e larta nė Fakultetin e Historisė e tė Filologjisė nė Universitetin e Tiranės, pastaj nė Institutin "Gorki" tė Letėrsisė Botėrore nė Moskė. Kėto studime iu ndėrprenė pėr shkak tė krizės politike ndėrmjet Shqipėrisė dhe ish Bashkimit Sovjetik. Kadareja ka punuar nė gazetėn "Drita", pastaj drejtoi revistėn "Les letres albanaises". Sė fundi punonte nė profesion tė lirė. I.Kadare ka qenė dhe ėshtė protagonist i jetės politike dhe i mendimit tė vendit qysh prej viteve '60. Nė fund tė vitit 1990, dy muaj pas rėnies sė shtetit diktatorial, Kadare u largua sė bashku me familjen nė Paris, por mbajti lidhje mjaft tė shpeshta me Shqipėrinė. Ismail Kadare ėshtė njė nga personalitetet mė tė shquara tė kulturės shqiptare, ambasador i saj nė botė. Kadare ėshtė shkrimtari qė i ktheu mitet legjendare nė realitet, shkrimtari qė bėri histori prej prehistorisė; pa rėnė nė kundėrthėnie me vetveten dhe gjykimin modern, ai arsyetoi estetikisht nė mėnyrė tė pėrkorė dhe pėr kohėn absolute. Nė Shqipėrinė e ndodhur nė udhėkryq vepra e Kadaresė ka qenė dhe mbetet njė shpresė apo njė ogur i bardhė pėr tė. Ismail Kadare ėshtė autor i shumė veprave nė poezi e prozė, laureat i shumė ēmimeve kombėtare, kandidat i ēmimit Nobel pėr shumė vite me radhė, anėtar i Akademisė sė Shkencave tė Shqipėrisė dhe Anėtar i Akademisė Franceze tė Shkencave Morale. Vepra e Ismail Kadaresė ėshtė pėrkthyer nė 32 gjuhė tė huaja duke arritur kėshtu njė rekord tė pėrhapjes nė tėrė botėn e qytetėruar
Edituar pėr herė tė fundit nga nė Tue Sep 18, 2007 11:43 pm, edituar 1 herė gjithsej | |
| | | PearL AdMiniStRaToR GloBaL
Numri i postimeve : 2486 Location : Ne Boten E Lumturise Registration date : 29/08/2007
| Titulli: Re: Ismail Kadare Fri Aug 31, 2007 12:25 am | |
| Ismail Kadare
Ti qave
Ti qave dhe me the me zė te ulet Se une te trajtoja si prostitute. Athere loteve te tu s'ua vura veshin Te desha, pa ditur se te desha.
Vec nje mengjes te befte kur u gdhiva Pa ty dhe bota krejt e zbrazet m'u duk, Athere kuptova c'kisha humbur, C'kisha fituar kuptova gjithashtu.
Me rrezellinte si smerald merzitja, Dhe lumturia ngrysej si nje muzg me re... Nuk dija ke te zgjidhja nga te dyja Sepse seicila m'e bukur se tjetra qe.
Se ish i tille ky koleksion bizhush Qe drite e terr leshonte njekohesisht, Qe njeqindfish etjen per jeten shtonte, Por dhe qe vdekjen ndillte njeqindfish
Edituar pėr herė tė fundit nga nė Tue Sep 18, 2007 11:44 pm, edituar 1 herė gjithsej | |
| Titulli: Re: Ismail Kadare Fri Aug 31, 2007 12:26 am | |
| Ismail Kadare
Monologu i te vetmuarit
Tani une ngjitem lart dhe s'kam asnje gezim. Ketu ku kam arritur me ftohte eshte, me vetmi. E dija kete, por padurimi i vdekur Me shtynte te shpejtoj te ky sinor i kote.
Krahe grash te thyera mbi supe si te prera nga nje morg Me japin nje gezim po aq te vdekur. Me duket ende dimer ndonese esht prill. Kam ftohte. Kam ftohte. Ismail Kadare
Edhe kur kujtesa
Edhe kur kujtesa ime e lodhur Ashtu si ato tramvajet e pasmesnatės Vetėm nė stacionet kryesore do tė ndalojė, Une ty s'do tė harroj.
Do tė kujtoj Mbrėmjen e heshtur, tė pafund tė syve tė tu, Dėnesėn e mbytur, rrėzuar mbi supin tim Si njė dėborė e pashkundshme.
Ndarja erdhi Po iki larg teje... Asgjė e jashtėzakonshme, Veē ndonjė nate Gishtat e dikujt do tė mpleksen nė flokėt e tu Me tė largėtit gishtat e mi, me kilometra tė gjatė...
Edituar pėr herė tė fundit nga nė Tue Sep 18, 2007 11:44 pm, edituar 1 herė gjithsej | |
| | | webmaster ViP
Numri i postimeve : 802 Age : 40 Location : Ancona Registration date : 29/08/2007
| Titulli: Re: Ismail Kadare Fri Aug 31, 2007 12:47 am | |
| sa fiksim e paske kete kadarene moj :p | |
| Titulli: Re: Ismail Kadare Fri Aug 31, 2007 12:56 am | |
| | |
| | | webmaster ViP
Numri i postimeve : 802 Age : 40 Location : Ancona Registration date : 29/08/2007
| Titulli: Re: Ismail Kadare Fri Aug 31, 2007 1:04 am | |
| edhe mua por sonte sjam ne terezi per poezi:P | |
| Titulli: Re: Ismail Kadare Tue Sep 18, 2007 11:39 pm | |
| Mall...
Ca pika shiu ranė mbi qelq. Pėr ty unė befas ndjeva mall. Jetojmė tė dy nė njė qytet, Dhe rrallė shihemi sa rrallė.
Edhe m'u duk pak e ēuditshme Si erdh kjo vjeshtė, ky mėngjes. Qiejt e ngrysur pa lejlekė Dhe shirat pa ylber nė mes.
Dhe thėnia e vjetėr e Heraklitit Seē m'u kujtua sot pėr dreq: "Tė zgjuarit janė bashkė nė botė, Kurse tė fjeturit janė veē".
Nė ē'ėnderr kemi rėnė kaq keq, Qė dot s'po zgjohemi vallė?... Ca pika shiu ranė mbi qelq Dhe unė pėr ty seē ndjeva ma
Tė Huaj Jemi...
Tė huaj jemi ne prej kohėsh Ē'ish pėr t'u thėnė ėshtė thėnė. Si gurėt qė zėnė vend nė tokė Njė jetė vend ne kemi zėnė.
Drejt njėri tjetrit kemi mbyllur Tė gjitha rrugėt edhe shtigjet Si dy qytete mesjetarė Me mure, heshta dhe me pirgje.
Por natėn kur i lodhur truri Portat i Mbyll me qetėsi, Ti gjen njė shteg dhe futesh mbrenda Njė shteg qė vetėm ti e di.
Futesh dhe si n'rrugica parqesh Shetit mes cirkonvolucionesh. Hyn nėpėr ėndrra e shkujdesur, Fanitesh, qesh, ma bėn me dorė.
Po kur mėngjesi zė ofrohet Nis shqetėsohesh befas ti. Dhe heshturazi del pėrjashta Nga shtegu qė veē ti e di.
E dita vjen. Rrjedh prap jeta Dhe ne tė dy si dhe mė parė Tė ftohtė rrimė e tė pamposhtur Si dy qytete mesjetarė
| |
| Titulli: Re: Ismail Kadare Tue Sep 18, 2007 11:41 pm | |
| Koha e Pamjaftueshme...
S'kam kohė tė harroj shumė gjėra Qė nga mendja ti nxjerr pėrjetė. Pėr tragjiket e vjetėr e shkreptimat Do t'mė duhen sė paku dy vjet.
Dhe ndoshta po aq pėr Danten, Pėr frengjishten tok me plazhet po aq, Ndoshta gratė do tė jem duke fshirė Kur muzgu do tė afrohet ndėrkaq.
Si udhėtari me peshė tė tepėrt Para avionit qė niset pas pak I ngarkuar rėndshėm ende Do t'afrohem tek varri humbak.
Nga supet si ta heq kėtė barrė? Ku ta hedh kėtė peshė, si? Me tė s'mund tė zbres atje poshtė Por as lart dot s'e lė kurrsesi.
I menduar gjer nė ēast tė fundit Nga mosthėnia, nga pengu tragjik, Njė shenjė ndoshta tė pakuptueshme Do t'ju bėj tė gjithėve e do ik.
Edhe kur kujtesa ime e lodhur Ashtu si ato tramvajet e pasmesnatės Vetėm nė stacionet kryesore do tė ndalojė, Une ty s'do tė harroj.
Do tė kujtoj Mbrėmjen e heshtur, tė pafund tė syve tė tu, Dėnesėn e mbytur, rrėzuar mbi supin tim Si njė dėborė e pashkundshme.
Ndarja erdhi Po iki larg teje... Asgjė e jashtėzakonshme, Veē ndonjė nate Gishtat e dikujt do tė mpleksen nė flokėt e tu Me tė largėtit gishtat e mi, me kilometra tė gjatė...
| |
| Titulli: Re: Ismail Kadare Tue Sep 18, 2007 11:42 pm | |
| Kristal
Ka kohe qe s'shihemi dhe ndiej Si te harroj un' dalngadal, Si vdes tek une kujtimi yt Si vdesin floket dhe gjithcka Tani kerkoj une posht' e lart Nje vend ku ty te te leshoj. Nje strofe a note a nje brilant Ku te te le, te puth, te shkoj.
Ne s'te pranofte asnje varr Asnje mermer a morg-kristal. Mos duhet vall' prap te te mbart Gjysem te vdekur, gjysme te gjalle?
Ne s'gjetsha hon ku te te hedh Te gjej nje fushe a nje lulnaje Ku butesisht porsi polen Gjithkund, gjithkund te te shperndaj.
Te te mashtroj ndoshta keshtu Dhe te te puth e t' ik pa kthim Dhe nuk do te dime as ne, askush Harrimi ish ky, a s'ish harrim.
"Pa ty"
Ti ike udhes se pafundme Ku zverdhin druret gjetherenes Mbi gjokse pellgjesh tani tundet I arti medalion i henes. Lejleket iken. Fill pas teje Si stof i keq u zbeh blerimi Dhe ngjajne toka, pylli, reja, Me negativin e nje filmi.
Tani ne fusha shkoj menduar Ku nis te fryje ere e ftohte, Ku ca mullare te gjysmuar Duken qe larg si Don Kishote.
C'te bej, po them me vehten time, Ne kete ore te vone te muzgut, Ku qerrja baltave ben shkrime. Te lashta sa te Gjon Buzukut?
Do te shkoj te ulem permbi pellgjet, Te pi ne gjunje duke rene, Ne gryke e di qe do te me ngelet I ftohte medalioni i henes...
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Ismail Kadare | |
| |
| | | | Ismail Kadare | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |
| |